Voor koren, door koren
De koorcultuur in Nederland is groot, maar staat voor enorme uitdagingen. Veel koren hebben moeite om het ledenbestand op peil te houden. Of om voldoende publiek te werven voor hun uitvoeringen. Hoe ga je als koor om met social media. En hoe zorg je ervoor dat je als vrijwillig bestuurslid niet steeds weer opnieuw het wiel uit hoeft te vinden?
Door een veranderende samenleving staat de klassieke koorvereniging met de vaste, wekelijkse repetitie steeds meer onder druk. Mensen laten zich minder makkelijk binden en houden bij voorkeur hun agenda open om een invulling te kiezen waar op dat moment de meeste behoefte aan is. Projectmatig werken lijkt een oplossing te bieden, maar vaak wordt daarbij vergeten dat de behoefte aan zangers met kennis en ervaring dan steeds groter wordt. Maar die wordt meestal verkregen tijdens de vele wekelijkse repetities…
Stichting Amateurkoor gelooft dat de kracht van samenwerking tot nieuwe, krachtige oplossingen kan leiden, maar realiseert zich ook dat het alleen werkt als de koren zelf daar ook de broodnodige energie in stoppen. Daarom ontwikkelt Stichting Amateurkoor vooral initiatieven die gaandeweg overgenomen kunnen worden door de samenwerkende koren.
Vanuit Het Gooi als pilotregio zijn meerdere projecten succesvol gelanceerd:
- Vijfjaarlijks overleg tussen GOOISE KOORBESTUREN;
- Jaarlijks GOOIS DIRIGENTENOVERLEG;
- Het DIRIGENTENKOOR als Community of Practice
- De PROEVERIJ VAN GOOISE KOREN, een tweejaarlijks evenement gericht op het werven van nieuwe leden en het vergoten van de eigen kennis op verenigingsniveau; De Proeverij heeft plaats in de even jaren.
- Het VESTIVAL VOCAAL, een eigen tweejaarlijks Goois Korenfestival in het prachtige Naarden-Vesting. Het Vestival Vocaal heeft plaats in de oneven jaren.
- VOCAAL VERHAAL, overdagkoor en sing-a-long, waarin meerdere niveau’s geïntegreerd zijn en regionale samenwerking wordt bevorderd.
- GO! OPERA, interregionale samenwerking in opera-projectkoren de gezamenlijk een volledige opera pastiche uitvoeren, waarbij koorzangers kunnen kiezen om in de regie mee te spelen (alles uit het hoofd) of in het koor bij het orkest (met bladmuziek. GO! Opera is inmiddels een zelfstandige stichting geworden.
Het vormen mooie manieren waarmee bekendheid en draagvlak voor amateurkoren in het Gooi verstevigd is. Alle evenementen worden volledig door vrijwilligers uit de gezamenlijke koren georganiseerd.
Geïnteresseerd in ondersteuning door Stichting Amateurkoor in jouw eigen regio? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Stuur je vraag en/of voorstel naar info@amateurkoor.nl. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op!